İçerik Tablosu
ToggleDaha önce birikim yapmanın en kolay yolundan bahsetmiştik. Peki ya nasıl biriktireceğimiz tamam da, ne için biriktireceğiz? Ev mi? Araba mı? Hadi amacı da bulduk, parayı nerede biriktireceğiz? Altın? Hisse senetleri? Bu soruların sayısı her ne kadar sonsuzluğa doğru arttırılabilse de işler göründüğü kadar karmaşık değil. Para biriktirmeye başlamak işin en zor kısmı. Bunu başardıktan sonra gerisi kolayca geliyor. Fakat az önce de dediğim gibi, para biriktirmeye başlamak işin en zor kısmı. Bu yüzden süreci kolaylaştırmak adına elle tutulur, gerçekçi hedefler koyarak bu yolda adım adım ilerlemek çok büyük önem taşıyor.
Birikim hedefleri sadece birikim yapmayı kolaylaştırmıyor, aynı zamanda ulaşılabilecek bir amaç sunuyor. Çünkü arkasında bir sebep olmadan, sadece para biriktirmek adına para biriktirmek sizde zaman içerisinde başarı veya tatmin hissiyatı uyandırmayacaktır. Belli bir noktadan sonra paranın birkaç dijital sayıdan fazlası olmadığını düşünecek ve birikim yapmak sizde herhangi bir duyguya sebep olmadığından gözünüzdeki önemini yitirecek. Fakat eğer hedefiniz olursa, o zaman bu önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak sizde zor bir işi başarmanın verdiği tatmini yaratacak ve devam etmeniz için en büyük motivasyon kaynaklarınızdan birisi olacak.
Ne için birikim yapıyoruz?
Para her ne kadar mutluluğun kendisini satın alamasa da mutluluğumuza sebep olan aktiviteleri daha erişilebilir kılıyor. Bu yüzden finansal hedeflerimizi de bu doğrultuda belirlemenin büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Sadece zengin veya varlıklı olmak adına koyulacak hedefler özellikle başlangıçta çok uçuk ve başarılamaz gözükecektir. Öyle olduklarını söylemiyorum ama bu hedefleri kendiniz için koyacaksınız ve eğer siz yapabileceğinize inanmazsanız pek de bir anlamı kalmıyor. Bu yüzden kolay olmasa da yapabileceğinize inandığınız hedefler belirlemek bütün bu finansal bağımsızlık macerasında ne kadar ilerleyeceğinizi belirleyecek kilit noktalardan birisi.
Genelde birikim yapmak denince insanların aklına altın biriktirmek veya ev/araba almak için para saklamak gelir. Her ne kadar bunların yanlış olduğunu düşünmesem de daha iyi yolların ve hedeflerin olduğuna inanıyorum. Finansal hedefler ikiye ayrılmalı. Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik hedefler ve finansal bağımsızlığı elde etmeye yönelik hedefler.
1. Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Hedefler
Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik hedefleri, elde etmek için para harcanılması gereken hedefler olarak tanımlayabiliriz. Bunlar yeni bir araba, ev, saat gibi fiziksel satın alımlar ya da tatile çıkmak, bir kursa katılmak gibi etkinliklere dayalı amaçlar olabilir. Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik hedefler doğru belirlenildiği takdirde kişiyi fazlasıyla tatmin edebilir ve elde edilenin sonucun biriktirmek için harcanan zamana ve efora sonuna kadar değdiği hissedilir.
Fakat yanlış hedefler konulursa, sadece var olan birikimi değil, daha fazlasını da kaybedebilirsiniz. Mesela yanlış koyulan bir hedef sonucu alınan arabanın ön görülemeyen masrafları onca uğraşınız sonrasında sizi bir çıkmaza sokabilir ve en nihayetinde elinizdekini satmaya, onca birikimin ardından bir de zarar etmeye zorlayabilir. Bu yüzden yaşam kalitesini arttırmaya yönelik hedefler dikkatle seçilmeli ve gerçekten buna değeceğine emin olunmalıdır.
2. Finansal Bağımsızlığı Elde Etmeye Yönelik Hedefler
Finansal bağımsızlığı elde etmeye yönelik hedefler ise var olan yaşam kalitenizi bu dünyadaki sürenizin sonuna kadar koruyabilmek amacıyla koyulan hedeflerdir. Bu hedefler kişi sahip olduklarıyla mutlu olduktan sonra devreye girer çünkü insan elindekilerle mutlu değilse onu korumak için bir motivasyonu olacağını sanmıyorum.
Finansal bağımsızlığı elde etmeye yönelik hedefler kişilerin rahatlığını ve huzurunu sağlamaya yönelik hedeflerdir. İşinden çıkmak zorunda kalırsan en az bir yıl boyunca bugünkü hayat şartlarını idame ettirebileceğini bilmenin vereceği bir rahatlık. Acil bir durumda finansal açıdan en ufak zorluk çekmeden durumla ilgilenebileceğin bilincini verecek bir rahatlık.
Burada bahsedeceğim hedefler, finansal bağımsızlığı elde etmeye yönelik hedefler olacak fakat bu demek değil ki yaşam kalitesini arttırmaya yönelik hedefler de bir arada yapılamaz. Düzenli gelir, iyi bir bütçe planı ve yeterince zamanla her şey mümkün.
Finansal Bağımsızlık Yolunda İlerleyin!
Finansal bağımsızlığına en kısa sürede erişmende yardımcı olacak haftalık kaynaklar için bültenimize katıl.
İstediğinizde abonelikten çıkabilirsiniz.
Sırasıyla Paraya Dair Birikim Hedefleri
Yazıyı fazlasıyla uzattığımı biliyorum fakat en önemli kısım buraya kadar olandı. Buradan sonrası hedefleri içeriyor, evet. Ama her adımını sağlam temeller üzerine atmadığın sürece zeminin ne zaman yıkılacağını bilemezsin.
Ayrıca hedeflere geçmeden önce son olarak şu önemli noktayı belirtmek istiyorum. Acil durum fonu özgürlük fonuna, özgürlük fonu da emeklilik fonuna dönüşmemeli. Bu hedeflerin sırasıyla yapılması ve birbirinden farklı hesaplarda, biri bittikten sonra diğerine odaklanılarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şimdi, hedeflere gelince…
1. Acil Durum Fonu
Acil durum fonu, nihai amaçtan bağımsız olarak herkesin elinin altında bulundurması gereken bir birikim. Bu fon hepimizin başına gelebilecek, ve bir noktada mutlaka gelecek olan önemli olaylar yaşandığı zaman finansal kaygıları aklımızdan uzak tutmayı hedefleyen bir fon. Acil durum fonu, kişilerin bugünkü yaşam standartlarını 3 ay boyunca sürdürebilecek nakit paranın düşme riski taşımayan bir hesapta olması, ya da daha basit bir dille, 3 aylık giderlerin nakit olarak bulunması.
Acil durum fonunun bir diğer faydası da bu birikimi gerektirecek bir olay yaşadığınız zaman kenarda duran bir acil durum fonu olmadığında çekmeniz gerekecek olan yüksek faizli krediyi almanızın önüne geçmesi. Bu yüzden sadece bugün para biriktirmenize yol açmak bir yana, bir de acil durum fonunun olmadığı bir gelecekte ödemeniz gerekecek faizlerden kurtulmanızı sağlıyor.
Burada belki enflasyondan korunmak adına yatırım aracı olarak altın alma fikri mantıklı görülebilir fakat bu fon için vadeli hesaplar gibi elinizdeki birim miktarın azalma ihtimali olmayan bir yolun tercih edilmesi taraftarıyım. Çünkü konu yatırım araçları olunca, ne zaman ve ne kadar düşecekleri hiç belli olmuyor. Bu durumda elinizdeki tek birikim olan acil durum fonu böyle bir hesapta olursa eğer, belki bir aylığına da olsa altının piyasa fiyatı düşecek ve korunmaya çalıştığımız acil durum o ay olacak. Bu riske girmeye, o stresi göze almaya hiç gerek olmadığını düşünüyorum.
2. Özgürlük Fonu
Özgürlük fonu, yine herkes için net bir sayı olmamakla beraber, sadece acil durumlarda değil fakat onunla beraber hayatınızda yapmanız gereken değişikliklerde arkanızda finansal açıdan bir güvenlik ağının vereceği rahatlıkla hareket etmeniz için var. Özgürlük fonu aynı acil durum fonu gibi fakat kapsadığı zaman farklı. Bu hedefte 1 aylık giderlerinizin 3 değil, 12 katını bir hesapta tutmanız gerekiyor. Belki kulağa fazla gelebilir ama açıkçası acil durum fonunu başaran herkes bunu da başarabilir. Hem de bir önceki yazıda anlattığım yöntem kullanıldığı takdirde herhangi bir zorluk dahi çekilmez. Evet, zaman alır ama sonuçta hayatta güzel olan hiçbir şey kısa sürede olmuyor değil mi?
Özgürlük fonu hedefine başarıyla ulaşıldığı zaman, başaran kişiye tarif edilemez bir rahatlık sağlayacaktır. Çünkü maaştan maaşa yaşadığımız bu günlerde sizi normal şartlarda finansal bir sıkıntıya sokacak, elinizdekileri kaybetmenize sebep olacak durumlarda koskoca 12 ay boyunca maddi açıdan herhangi bir sorun yaşamayacağınızı ve hayatınızı tekrar düzenlemek için bütün bu zamana sahip olduğunuzu bilmenin rahatlığı, özgürlüğü paha biçilemez… demek isterdim ama bu yazıdan çıkarmanızı istediğim bir şey varsa o da bir noktaya kadar zamanın ve zihnin rahatlığının parayla satın alınabileceğidir. Bu yüzden bu üç hedef arasında en önemli olduğunu düşündüğüm hedef bu.
Acil durum fonu bugün yaşayacağınız sorunların yükünü hafifletmek için var. Emeklilik fonu gelecekte çalışıp çalışmamak opsiyonları arasında seçim yapabilme özgürlüğüne sahip olmak için. Fakat özgürlük fonu bugüne kadar var olan yaşantınızdan para sıkıntısını kaldırmak için var. İşte bu son madde, insanı en çok rahatlatan olaylardan birisi.
Özgürlük fonunun nerede tutulması gerektiğine gelince, bunun yanında zaten anlık çekebileceğimiz para olarak acil durum fonu olacağı için, özgürlük fonunun uzun vadede hep artış halinde olan, yıllar boyu piyasada kendine yer edinmiş ve fazla yükselmeyecekmiş gibi gözükmesinin yanında düşmesinin de çok olası olmadığı araçların seçilmesi en doğru karar olacaktır.
3. Emeklilik Fonu
Gelelim hepimizin en çok başarmak istediği hedefe. Nihai gayemize. Finansal bağımsızlığımızı sağlayacak emeklilik fonuna. Bu fon başarıldığı takdirde geri kalan hayatınızı çalışmak zorunda olmadan, düzenli bir gelire sahip olma ihtiyacı hissetmeden geçirebileceksiniz. İsteyen yine çalışır elbette fakat bu bir zorunluluk değil, seçenek olacak. İşte bu, birçoklarına imkansız veya uçuk gözükse de başarılamayacak bir hedef olmadığı defalarca kanıtlanmış ve görülen “zorluğunun” aksine, tıpkı diğer hedefler gibi her ay düzenli olarak hesaba para atmak dışında uğruna aktif olarak çalışmanıza gerek olmadan başarılabilecek bir hedef.
Emeklilik fonu için gereken miktar konusunda başka yazılarda konuşacağımız 4% kuralı gibi farklı farklı yöntemler ve görüşler var fakat kafanızda bir sayı canlanması açısından birçok insan gereken miktarın yıllık giderinizin 25 katı olduğunu savunuyor. Böyle dendiğinde insanın açıkçası şaşırıp vazgeçesi geliyor çünkü o kadar parayı kim nasıl toplayabilir? Fakat bu sürecin günlük veya haftalık bir süreç olmadığını ve adım adım ilerlendiği sürece bütün finansal hedeflerin başarıya ulaşabileceğini şimdiden kabullenmediyseniz bütün bu birikimlerden önce bunu kabullenin derim çünkü aksi takdirde sabır olmadığı sürece en basit acil durum fonu hedefi bile başarılı olmayacaktır.
Emeklilik fonunu nerede saklamak gerektiğine gelince, ilk iki hedefi gerçekleştirirken zaman içerisinde mutlaka sizin kendi karakterinize uygun yatırım araçlarını keşfetmiş ve insanların neler yaptıklarına, farklı yatırım enstrümanlarının verdikleri sonuçlara karşı az çok aşinalığınız oluşmuş olacaktır. Bu yüzden buradaki seçimi tamamen kendiniz vermelisiniz fakat seçiminiz ne olursa olsun, bunun yıllarca sürecek bir süreç olduğunu ve bu yüzden seçiminizi de buna göre yapmanız gerektiğini unutmayın.
Sonuç: Birikim ve Hedefler Üzerine
İrade, disiplin ve sabır olduktan sonra bu hayatta başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. Başarılı insanların hayatlarını incelediğimizde her zaman nasıl bir işe saatlerini, günlerini, haftalarını, aylarını ve hatta yıllarını verdiklerini görüyoruz. Fakat bu hikayeleri incelerken biz onların bugünkü hallerini bildiğimiz için sanki onlar da geçmişlerinde bugün gelecekleri yerlerden eminmişiz gibi bakıyoruz. Bunun öyle olmadığını kabullendiğimiz zaman bütün o insanların iyi zamanda da kötü zamanda da durmadan adım attıklarını ve bütün bu süreci irade, disiplin ve sabır üçlüsüyle ilerlettiklerine şahit oluyoruz.
Belki hiçbir zaman devasa bir şirket kurma amacınız olmadı veya hiçbir zaman dünyanın en zengin insanı olmak için oturup da araştırma veya çalışma yapmadınız. Zaten birçoğumuz için bunlara gerek de yok. Kimimiz sadece sevdikleriyle geçirebileceği rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat istiyor. Fakat yine de bugün herkesin bildiği markaları kuran insanların sürecini incelemek bize kendi hayatlarımızı kurmamıza ve organize etmemize dair birçok farklı konsepte birçok farklı yöntem öğretebilir.
Buradaki hedeflerin hiçbiri ulaşılamaz değil. Fakat bunu kanıtlayacak insan ben değilim, ben olamam. Bunlara inanmanız için kendiniz başarmanız gerekiyor. Bu yüzden buraya kadar okuyan herkesin, sonrasında devam edip etmemek size kalmış olsa da, en azından bir acil durum fonu oluşturmalarını istiyorum. Spesifik bir hedef ve uzun süreli iradeyle beraber başarılabilecekleri herkesin deneyimleyerek öğrenmesini istiyorum.